Historie

Ons monumentale pand is gebouwd omstreeks 1880 door een rijke bonthandelaar. In de afgelopen 135 jaren heeft het gebouw veel meegemaakt, de binnenhaven van Joure werd van het startpunt van een drukke vaarroute een rustig binnenwater.

Het pand op de hoek van het Zijl en Tolhuswei kende markante bewoners, 2 bekende dominees, onderduikers, een aannemer, inwoning na de oorlog, een tandartspraktijk en zelfs heel kort een paar krakers. Helaas werd hierdoor het monumentale stucwerk grotendeels vernield, gelukkig is nog een deel behouden in de oude woonkamer van de dominee, nu de suite Gelok met een mooi uitzicht op de haven. Echt een plek van historie en verhalen, in Joure vooral bekend als d'Oude Pastorie.

Het vervallen pand was in 2010 een doorn in het oog van vele bewoners van Joure. Op een centrale plek stond al jarenlang een dichtgetimmerd, overwoekerd en vervallen pand.

Voortvarend hebben Wim en Myriam Driessen rond 2010 de uitdaging opgepakt en er in 1,5 jaar tijd een sfeervol, monumentaal en eigentijds boutique hotel ontwikkeld. De gehele binnenkant is gestript en met nieuwe materialen opgebouwd, met behoud van sfeer en authentieke elementen. Nu genieten alle gasten van modern comfort in onze luxe gastenkamers, uiteraard allemaal met eigen badkamer, airco en faciliteiten van een goed hotel.

Hotel Herberg Joure opende in juli 2011, door Jouster Charles Groenhuizen. Vele nieuwsgierige inwoners van Joure kwamen een kijkje nemen in ‘hun’ oude Pastorie. Velen hadden ooit bij een van de dominees gewerkt of gekerkt. Ook toen kwamen er veel kleurrijke verhalen los.

De Kolk is in 2016 door de nieuwe brug en aanleg van terrassen een representieve en gezellig entree geworden, met sloep vaar je zo de binnenhaven in. Vanaf het terras beleeft u de schippersavonturen mee, dus schippers denk aan de vlaggenstok als je onder de brug doorvaart!